Loading dogodki

« Vsi dogodki

ŠTRUKLJIFEST 2023

19 avgusta @ 12:00 pop - 11:30 pop

ŠTRUKLJIFEST 2023

Bogata naravna in kulturna dediščina imata svoj dom v Zgornji Savinjski dolini, ki je biser (pred)Alpskega sveta. Zgornja Savinjska dolina je prostor, kjer je preplet gastronomije in kulture zares bogat. Iz starih običajev izvemo, da so naši dedki in babice praznike in posebna delovna opravila pospremili z izbranim kulturnim programom in hrano. Ob petju in plesu so kmečke jedi pripravljali iz doma pridelanega mleka, skute, moke in ostalih sestavin. Značilna jed, ki je dandanes nekoliko pozabljena so štruklji. Posebnost Savinjskih štrukljev – Na Gmajni so Ajdovi štruklji z orehi. Obudimo spomine na Štrukljifestu na Rečici ob Savinji.

Štrukljifest – logo

V kombinaciji kulture takratnega časa in naravnih danosti želimo ljudem približati dobre stare jedi (štruklje) in kmečko pevsko tradicijo. Dediščina, gastronomija in kultura so trajen motiv za privabljanje gostov in s tem oživitev tradicije in kakovosti domačih prozivodov. Folklorne skupine bodo skupaj z gosti prikazale pot od žita do štrulja. Podrobni tehnološki opisi priprave jedi bodo prispevali k ohranitvi izvirnosti in predstavitivi značilnih gastronomskih lastnosti, ter kulture našega kraja. Z avtentično predstavitvijo (interaktivno) ohranjamo tudi njihove značilnosti. Do kulture in jedi gojimo spoštljiv odnos. Potreben je dvig zavesti in spoštovanja domačih naravnih vrednot in se ne sramovati naše pretklosti. Intermedijski dogodek v katerem bodo sodelovala števlna folklorna društva, domače glasbene skupine, gledališke skupine, zbori, vizualni in likovni umetniki in poeti, ki bodo na izviren, bogat in slikovit intermedijski način gladalcu pričarali nepozabno doživetje ob vizualno-zvočnem performansu.

Štrukljifest, harmonija štrukljev in domače glasbe

Štrukljifest – največji festival Štrukljev
Štrukljifest – dogodek za stare in mlade

Na dogodku, ki ga povezuje animator, nastopijo številni nadarjeni mladi glasbeniki in folkorne skupine, ki prikažejo pot od žita do štruklja. Čas za petje, uživanje v poskočni harmoniki, umirjeni violini, razigranem koraku tradicionalnih plesalcev in najrazličnejših okusih štrukljev. Se vam že cedijo sline?

Organizatorji želijo s prireditvijo dvigniti zavest in spoštovanje do lokalnih naravnih in kulturnih vrednot. Štruklji so zelo priljubljena slovenska tradicionalna jed, ki se lahko postreže kot glavna jed, sladica ali priloga. Na ozemlju Slovenije se pripravljajo že več stoletij. Prvi recept za štruklje je leta 1589 popisal kuhar na nadvojvodskem dvoru v Gradcu, in sicer jih je označil kot slovenske pehtranove štruklje.

Na dogodku lahko okusite več kot 20 različnih vrst štrukljev.

Organizator

Kulturno turistično društvo Bazilika
Telefon:
+38641837219
E-naslov:
info@ktd-bazilika.si
Poglej Organizator spletno stran

Prizorišče

Gasilski poligon Grušovlje
Gasilski poligon grušovlje
Rečica ob Savinji, 3332 Slovenija
+ Google Map
Telefon:
+38641837219
Poglej Prizorišče spletno stran

Add Your Comment

NASLOV

Kulturno turistično društvo | Bazilika Šentjanž 32, Šentjanž 3332 Rečica ob Savinji

E-POŠTNI NASLOV

info@ktd-bazilika.si

REZERVACIJE 

+386 41 333 892

INFORMACIJE

+386 41 837 219

SOCIALNA OMREŽJA

Najdete nas tudi na socialnih omrežjih.

    

KTD BAZILIKA © 2023. Vse pravice pridržane.