“Prihajam k vam kot Mojzes z dvignjenimi rokami. V eni roki držim tablo z desetimi božjimi zapovedmi, v drugi evangelij. Pravim vam: če krenemo s te poti, smo izgubljeni.”
sv.JanezXXIII

ROMARSKA POT – JAKOBOVA POT

Leta 813 pastir iz Galicije opazil zvezdo, ki je sijala samo na neko določeno mesto. Odkrili so marmornato grobnico, kjer so posmrtni ostanki Jakoba sina Zebedeja in Salome.
Od tukaj ime Campostela.
Kasneje so nad grobnico zgradili svetišče in samostan. Prvi romar je bil sam kralj. Že več tisoč let privlači romarje, je ena najzanimivejših romarskih poti.
Jakobova pot je sestavljena iz več odsekov.

Kaj je ROMANJE?

Z njim človek izrazi svojo bivanjsko potrebo, da se dvigne iz bedne vsakdanjosti in doživi nekaj nenavadnega, izjemnega, nadzemskega.
Peš romanje je najštevilčnejše.

Jakobova pot v Sloveniji

Pot v Sloveniji je že dolga 297 km ustanovila sta jo Marjeta in Metod Rigler s prijatelji.

Kot po vsej Evropi se je tudi prek našega ozemlja izrisalo več stezic.
“Osrednja pot, ki so jo poimenovali Deblo Jakobove poti, poteka od hrvaške meje pri Obrežju prek Ljubljane proti Trstu. Gorenjska veja gre iz Ljubljane in pelje prek Korenskega sedla v Avstrijo ali prek Svetih Višarij v Kanalsko dolino v Italiji in naprej proti Composteli. Od madžarske meje proti osrednji Sloveniji smo začrtali tretjo smer, ogrsko vejo. Da je pot potekala prav po teh krajih, med drugim nakazujejo imena nekdanjih romarskih prenočišč, kot so Špitalič pri Žički kartuziji, Špitalič v Tuhinjski dolini, najdena keramična skodelica na celjskem gradu …”

Člani društva prijateljev Jakobove poti so t. i. Deblo Jakobove poti čez Slovenijo slovesno odprli 25. julija 2010. 5. septembra letos pa so odprli še gorenjsko-višarsko vejo poti, ki se cepi na Koroško.”
JAKOBOVA POT – Koroška

Po Ljubljani:

Tako je Jakobova pot ob Ljubljani speljana do Golovca, nato gre čez center mimo cerkve svetega Jakoba, romarska pot, ki jo označuje počena školjka, pa se Poti spominov in tovarištva ponovno priključi na Viču.

NASLOV

Kulturno turistično društvo | Bazilika Šentjanž 32, Šentjanž 3332 Rečica ob Savinji

E-POŠTNI NASLOV

info@ktd-bazilika.si

REZERVACIJE 

+386 41 333 892

INFORMACIJE

+386 41 837 219

SOCIALNA OMREŽJA

Najdete nas tudi na socialnih omrežjih.

    

KTD BAZILIKA © 2024. Vse pravice pridržane.