Vljudno vabljeni na najslajši dogodek leta!
Od žita do štrukljev

https://www.facebook.com/BAZILIKA.Recept.Za.Dopust/videos/768013504513569

PROGRAM


Nastopili bodo:
– Učenci Primoža Zvira
– Sverjanski gadi
– Jerca Selak
– Folklorna skupina
– Štrukljiband (Rok Hvala, Nejc Hvala, Luka Jahn, Črt Dragar, Špela Stražišar)


Prireditev vodi: Dejan Ikovic – Bushi


Zgornja Savinjska dolina je prostor, kjer je preplet gastronomije in kulture zares bogat. Iz starih običajev izvemo, da so naši dedki in babice praznike in posebna delovna opravila pospremili z izbranim kulturnim programom in hrano. Ob petju in plesu so kmečke jedi pripravljali iz doma pridelanega mleka, skute, moke in ostalih sestavin. Značilna jed, ki je dandanes nekoliko pozabljena so štruklji.

V kombinaciji kulture takratnega časa in naravnih danosti želimo ljudem približati dobre stare jedi in kmečko pevsko tradicijo. Dediščina, gastronomija in kultura so trajen motiv za privabljanje gostov in s tem oživitev tradicije in kakovosti domačih proizvodov.

Folklorne skupine bodo skupaj z gosti prikazale pot od žita do štruklja. Podrobni tehnološki opisi priprave jedi bodo prispevali k ohranitvi izvirnosti in predstavitvi značilnih gastronomskih lastnosti, ter kulture našega kraja. Z avtentično predstavitvijo (interaktivno) ohranjamo tudi njihove značilnosti. Do kulture in jedi gojimo spoštljiv odnos.

Potreben je dvig zavesti in spoštovanja domačih naravnih vrednot in se ne sramovati naše preteklosti. Intermedijski dogodek v katerem bodo sodelovala folklorna društva, domače glasbene skupine, zbori, vizualni in likovni umetniki in poeti, ki bodo na izviren, bogat in slikovit intermedijski način gledalcu pričarali nepozabno doživetje ob vizualno-zvočnem performansu.

Prijave za udeležbo na Štrukljifestu:
-domači pevci, igranje na domači inštrument, ljudski pevci, kuharice/kuharji domačih štrukljev – Kmetije, Planinski domovi, Gostilne -PRIJAVIJO se lahko vsi ljubitelji domače kulture in gastronomije in izdelovalci domače obrti…

https://fb.watch/ePfi7jr2XV/

NASLOV

Kulturno turistično društvo | Bazilika Šentjanž 32, Šentjanž 3332 Rečica ob Savinji

E-POŠTNI NASLOV

info@ktd-bazilika.si

REZERVACIJE 

+386 41 333 892

INFORMACIJE

+386 41 837 219

SOCIALNA OMREŽJA

Najdete nas tudi na socialnih omrežjih.

    

KTD BAZILIKA © 2023. Vse pravice pridržane.