
6. Srečanje izdelovalcev suhih mesnin
23 aprila
Zastonj
6. Srečanje izdelovalcev suhih mesnin – Grušovlje 23. april 2023
Vabljeni vsi izdelovalci “Suhih mesnin” iz Savinjske doline, okolice in širše.
Namen srečanje je ohranjanje pristne slovenske tradicije. Druženje in izmenjava izkušenj in receptov.
Pobudnik Janez Kuhar pravi “kolikor hiš toliko viž” kar pomeni, da ima vsak izdelovalec svoje prijeme in skrivnosti.
Zadnjega 5. Srečanja se je udeležilo preko 60 izdelovalcev Suhih mesnin, peke domačega kruha v krušni peči, domači tolec..
(salame, pršuta, bržole, paštete, razne klobase. Izdelek je lahko iz katerekoli vrste mesa (svinjsko, goveje, konjsko, ovčje,
divjačina itd…) Okvirno 15 dkg, lahko v enem kosu, narezali bomo na licu mesta.
To ne bo ocenjevanje ampak samo prikaz, pokušnja, izmenjava izkušenj in receptov pri izdelavi in sušenju.
Če pa imate domač jabolčnik (tolkec) doma pridelano vino, je tudi ta dobrodošel.
Na 5. srečanje je svoje izdelke prineslo več kot 60 izdelovalcev,
ljubitelji suhih mesnin pa so jih lahko pokušali.
Članice Aktiva kmečkih žena Grušovlje, pa so k temu dodale različne vrste doma pečenega kruha v krušnih pečeh:
. ocvirkov, polbeli, rumeni kruh….
Manjkalo ni niti jabolčnika, ki ga je bilo 12 vrst – doma pridelano vino, domače žganje.
Naš glavni organizator je Janez Kuhar, pomagajo pa mu sosedje – krajani Grušovelj ,Šentjanža in Varpolj.